Canvi al moviment esperantista valencià

Per millorar el panorama de l'esperanto a l'actualitat i crèixer, estem canviant les coses per trobar-les com ens les haguera agradat trobar quan vam començar nosaltres.

L'origen de la nostra història:

A Oliva (València), un xic de 16 anys, anomenat Enric Baltasar, va començar a aprendre esperanto. Poc després, un amic seu, José Luis Torres, de 17, també ho va fer. No sabien ni si a quatre cents quilòmetres hi hauria un altre esperantista, i veien que semblava una tasca impossible trobar altres joves, però eixos no eren motius suficients per no aprendre esta llengua, de la qual estaven convençuts que canviaria el món.

Un any després, el 2012, van decidir fundar el Club d'Esperanto d'Oliva. I, per a sorpresa d'absolutament tots els que sabien de la seua existència a excepció d'estos dos xics, al cap d'alguns mesos eren al voltant de 30 membres, quasi tots joves d'entre 13 i 24 anys.

D'altra banda, es van anar donant una sèrie de coincidències i reflexions per les experiències, com per exemple que per créixer més ràpidament, per aconseguir uns fonaments que sols no podien aconseguir i per canviar la imatge de l'esperanto que té la societat, necessitaven que existira alguna cosa més gran i on la que pogueren aportar les seues idees. Així, Enric va anar madurant esta idea durant vora any i mig: va continuar aprenent coses de diverses ciències, va estudiar estratègies, va anar fent un estudi en profunditat del moviment valencià, va desenvolupar projectes, etc. I a juny del 2013, es va fer a Oliva un reformat Encontre Valencià d'Esperanto, organitzat principalment per Juanvi Mengual, José Luis i Enric. Este és el vídeo promocional que van fer:Durant este esdeveniment, es va realitzar la conferència «nou punt de vista del moviment valencià», en la qual Marc Rausell i Enric Baltasar van donar una xerrada introductòria al que s'havia estat fent. Per exemple, es va anunciar la fundació legal de l'Associació Valenciana d'Esperanto i la creació del CEK, un projecte innovador amb el qual -entre altres- és molt més fàcil trobar i posar en contacte a parlants d'esperanto, aprenents i interessats.

Els mesos següents, hem estat donant realitat a l'esperanto i a l'associació. I ara, al 2014, ja és hora d'avançar junts i canviar el món.


» Descobreix la relació entre el que desitges i l'Associació Valenciana